torsdag 15 februari 2018

Lisen åker vilse av Cecilia Sundh

Åh, jag blev alldeles varm i hjärtat av den här boken! Så himla fin :)

Det är mycket man måste hålla reda på om man ska åka buss själv. Man ska komma i tid till busshållsplatsen, hoppa på rätt buss, ta fram tillräckligt mycket pengar, hålla reda på biljetten, trycka på stopp-knappen i rätt tid - inte för tidigt, inte försent.

Lisen och mamma har flyttat till ett nytt bostadsområde. Det är tänkt att Lisen ska börja på en skola nära sitt nya hus, men de har inte hunnit ordna det. Istället får hon gå kvar på sin gamla skola ett tag till. Idag kan inte mamma följa Lisen till skolan, utan Lisen ska åka buss och sedan gå den sista biten till skolan själv. Mamma är stressad och nervös att Lisen inte kommer att klara av det, men Lisen känner sig ganska lugn - hon har åkt bussturen förut. I för sig inte ensam, men det ska nog gå bra!

De får springa jättefort till bussen - mamma är alltid ute i sista stund. Men de hinner, och mamma hjälper Lisen att köpa biljett. Mamma vinkar hejdå, Lisen håller hårt i biljetten och hittar en sittplats.  Men sedan går allt fel. Bussen svänger. Det ska den inte, det brukar den aldrig göra, den ska ju köra rakt fram! Lisen försöker vinka åt mamma, men mamma ser inte. Lisen vill ropa, vill trycka på stoppknappen, men vågar inget av det. Och plötsligt har hon tappat bort biljetten också. Vad ska hon göra?!

Bokens författare berättar i en tidning att hon i Lisen åker vilse har skrivit om sitt värsta barndomsminne. Och när man läser om Lisens bussresa känner man igen sig - den där känslan av att vara ensam och vilse är jätteläskig. Boken är lättläst och har fina färgillustrationer. Passar dig som är 6 år och uppåt.

9789175435503

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar