söndag 3 september 2017

Försvunnen av Camilla Lagerqvist

Disa är 12 år och bor på ett barnhem utanför Uppsala. Hon bor inte där för att hon är föräldralös, utan för att samhället tycker att hon behöver flyttas ifrån sin familj och släktingar för att uppfostras ordentligt och få en bra uppväxt. Hon tillhör nämligen resandefolket, eller tattare som de kallades på den tiden, och de kan enligt den tidens myndigheter inte ta hand om varken sig själv eller sina barn ordentligt. Men grejen är att Disa inte behöver tas om hand, enligt henne själv. Hon bor under vinterhalvåret med pappa och hans nya familj och sommarhalvåret med morfar. Mamma försvann när Disa var liten, ingen vet om hon försvann frivilligt eller ofrivilligt. Hon kan ha lämnat dem, men hon kan också ha blivit bortförd av myndigheterna eller utsatt för något brott. Disa och morfar har ägnat många timmar åt att fråga runt och leta efter mamma, men hon är spårlöst borta. Pappa träffade en ny fru och har fått nya barn. De är inte så värst intresserade av Disa och tar mest hand om henne för att de måste, så helst är hon med älskade morfar Ludde, som åker runt med sitt dragspel och underhåller på danser och marknader.

Barnhemmets föreståndarinna är sträng och favoriserar sitt barnbarn Albin, som också bor på barnhemmet. Disa och de andra barnen får jobba hårt med olika hushållsysslor innan de får ledigt och kan cykla och bada. Förutom Albin förstås, han behöver aldrig hjälpa till. Disa längtar tills söndag, då kommer alltid Ludde på besök.

Men denna söndagen kommer inte morfar. Disa väntar och väntar vid grindstolen, men ingen häst och kärra dyker upp. Hon känner på sig att något är fel. Han har aldrig missat ett söndagsbesök förut. Dagarna går och Disa blir mer och mer orolig. Kompisen Ville som bor nere i byn berättar att hans föräldrar har haft besök av Mikkel Falsum, som arbetar på Rasbiologiska institutet. Ville tjuvlyssnade när Falsum berättade för föräldrarna om tattare, zigenare, mentalt sjuka och annat pack som institutet fångar in för mätning, fotografering och ibland även tvångssterilisering.  Dessa människor måste skrivas in i listor och föras in i journal, så att man har koll på dem. Och i vissa fall ska de steriliseras så att de inte kan få barn. Barnen ska omhändertas.

Disa blir självklart väldigt rädd när hon hör vad Mikkel Falsum har sagt. Ludde är ju resande, kan det vara så att han har blivit infångad? Och var är han i så fall nu? Tillsammans med Ville och Albin försöker Disa ta reda på vad som har hänt Ludde. När de frågar runt visar det sig att flera andra också har försvunnit. Och spåren leder till Mikkel Falsum och Rasbiologiska institutet....

Försvunnen är del 1 i serien Blodsvänner. Boken baseras på verkliga händelser, och berättar hur resande, mentalt sjuka och andra människor som inte ingick i den tidens syn på normen blev förföljda och illa behandlade i Sverige för inte särskilt länge sedan. Boken är spännande och jag sträckläste för att få veta hur det skulle gå för Disa, Ludde och de andra. Försvunnen  passar dig som är elva år och uppåt och som gillar spännande och historiska böcker.

9789132175718

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar