tisdag 28 juni 2016

Kråkslottet av Ewa Christina Johansson

Det är sommar. Viva är ungefär 14-15 år och har åkt för att hälsa på sin storasyster Vicks, som är tio år äldre och som Viva därför inte känner så väl. Vicks har köpt ett hus på landet, och har berättat på telefon om hur underbart det är på landet och om hur mysigt hennes hus är. Nu när Viva står utanför huset förstår hon att även om det där med landet kanske är sanning för Vicks, så var berättelsen om det fina huset lite av en överdrift. Trädgården är igenväxt och huset liknar ett kråkslott. Färgen har flagnat så att man knappt ser vad huset en gång i tiden har haft för kulör.

När Viva tittar på vindsfönstren så rör sig de tunna vita gardinerna. Från det ena fönstret över till det andra, som om någon går därinne på vinden och drar med handen utmed gardinerna. Vicks verkar inte se något konstigt alls, utan pladdrar bara på om hur fint det kan bli här, med lite ny färg och en rensning i trädgården.

Vicks jobbar extra på ett äldreboende och får mycket jobb de närmaste dagarna. Viva förstår att Vicks behöver pengarna och säger därför att det är helt ok att hon åker och jobbar både kvällar och nätter. Men egentligen är Viva rädd. Huset är obehagligt och läskigt, hon känner sig inte ensam och det hörs konstiga ljud. Och det bara blir mer och mer spöklikt. Vem är till exempel den gråklädda kvinnan som hon ser nere vid hästhagen, som ser rakt mot henne men ändå inte hälsar? Och den grå hästen i hagen som inte lämnar hovavtryck efter sig i leran, hur går det till?

När grannkillen Tuve berättar om vad som sägs ha hänt i huset förr i tiden, anar Viva ett samband. Trots det vill hon ändå inte riktigt tro att det kan hänga ihop. Det sägs att en kvinna som bodde i huset förr kallades Silverhäxan, och när hon dog skulle hon ha stannat kvar i huset för att spöka. Många år senare försvann en ung tjej som bodde i huset, och enligt Tuves spökhistoria skulle det vara Silverhäxan som hade tagit henne. Viva vet inte vad hon ska tro. Kan det verkligen vara ett spöke i huset eller har alla mystiska saker som hänt på sistone en naturlig förklaring?

Ewa Christina Johansson är mästare på att skriva läskiga berättelser som får det att krypa i nackhåren. Tidigare har hon bland annat skrivit Anden i glaset och Galgbacken och nu är det dags för Kråkslottet. Böckerna hänger inte ihop, utan kan läsas var för sig.

Passar dig som är ungefär 10-13 år.

ISBN: 9789132168581

Ninjor mot samurajer; kampen om det gyllene ägget av Nick Falk

Den här boken handlar om ninjor och samurajer som bodde i Japan för mer än 300 år sedan. Ninjorna bodde i slottet Baka Tori på berget Drakens tand. Ninjorna var knasiga och skojade mycket. Samurajerna bodde i slottet Kemushi på berget Tigerns klo och var alltid mycket allvarliga och ordentliga. Ninjorna och samurajerna höll på med en varsin sorts kampsport.

Buta-sama och Kingyo-sama var bröder och hade alltid bråkat och retats, ända sedan de låg i vaggan. Buta-sama var ninja och Kingyo-sama var samuraj. En natt skickade samurajerna en skriftrulle till ninjorna med meddelande om att de ville utmana ninjorna på kenjutsu, som är en slags svärdfäktning. Ninjorna blev jättenervösa - ingen slår samurajerna i kenjutsu! Om man inte fuskar såklart.....

Kampen om det gyllene ägget är första delen i serien om Ninjor och samurajer. Det här är en actionfylld och rolig bok om ninjor, samurajer, kampsport och syskonbråk - den perfekta kombinationen! Den är lättläst och har roliga bilder. Passar dig som är 7-10 år ungefär.

ISBN: 9789132168628

lördag 18 juni 2016

Nivå 13 av K.G. Johansson

Nivå 13 handlar om en kille som heter Jim. I dataspelets värld är han den obesegrade hjälten som klarar allt. Men verklighetens Jim är inte densamme. I skolan blir han trakasserad och mobbad av Olle. Jim är på helspänn och på sin vakt varje dag. Därför är det en lättnad att få drömma sig bort i dataspelens värld efter skolans slut. Det nya favoritspelet heter OdyZeus och är baserat på de grekiska gudasagorna.

Lyckan är total när spelhallen har fått in en ny, ännu häftigare variant av OdyZeus. Man spelar spelet i virtual reality: man lägger sig ner i en låda, som påminner om en likkista, och när locket stängs är man i Odysséen och kämpar mot cyklopen Polyfermos och häxan Kirke. Så coolt! Efter spelets slut kan man ligga kvar i lådan och svara på frågor om hur man upplevde spelet och vad man tyckte, och Jim svarar gärna. Spelet var så spännande! Nu måste han hem och hämta mer pengar så han kan spela mer!

Några dagar senare står det en stor lastbil utanför Jims hus när han kommer hem från skolan. En kille gratulerar honom och berättar att Jim är den tredje bäste OdyZeus-spelaren i Sverige, och därför utvald att få ett eget spel. Ett filmteam filmar i hans rum, i hans hem och till och med i hans skola. Jim och hans mamma och klasskompisar blir intervjuade. Jim tycker att det är roligt med all uppmärksamhet så klart, och alla är snälla mot honom - till och med Olle.

Hans nya OdyZeus-spel är lite annorlunda än det i spelhallen. Men det mesta är sig likt och Jim avancerar snabbt uppåt i nivåerna. Han glömmer bort tid och läxor och spelar till sent på kvällarna, kliver ur lådan och sover oroliga drömmar. En morgon när han vaknar och går till skolan är något förändrat. Allt går liksom för enkelt. Han brukar alltid vara sämst på fotboll, idag skjuter han det avgörande målet. Olle dunkar honom vänskapligt i ryggen och är snäll. Sedan spårar verkligheten ur på riktigt och Jim börjar inse att han kanske inte är i verkligheten, utan är kvar i spelet på något konstigt sätt. Frågan är bara hur man tar sig ut? För dagen började väldigt bra, men nu börjar allt kännas hotfullt och obehagligt......

Det finns inte så många böcker om dataspel. Konstigt egentligen, eftersom så många spelar dataspel borde det vara ett tacksamt ämne att skriva om. Därför var det kul att läsa Nivå 13. Den var spännande och en riktig bladvändare, man ville bara läsa och läsa för att se hur det skulle gå.  Del 2 har nyligen kommit, den heter Nivå 1.000 och är en fristående fortsättning på Nivå 13. Den har jag ställt mig i kö på!

ISBN: 9789186081966

tisdag 14 juni 2016

Experimentet av Harald Nortun

Ska man behöva låtsas vara någon man inte är,  för att få vara den man egentligen vill vara?

Amund och Amanda sitter på tåget på väg hem till farmor och farfar. Det är sommarlov och syskonen ska tillbringa några dagar hos dem. Amanda känner på sitt nya stubb.  Efter att ha fått fullt av målarfärg i håret igår, har allt hår rakats av. Hon är faktiskt ganska nöjd med frisyren.

Amund ser fundersam ut och säger sedan "ska vi låtsas vara varandra när vi kommer till farmor och farfar? Som ett experiment, en stund bara?"
De är tvillingar och väldigt lika, och med den nya frisyren ser ju faktiskt Amanda mer ut som en kille än Amund. Ja, varför inte?

De byter kläder och fixar iordning sig och lovar varandra att de ska inte vara "för mycket". Amund får inte vara en för fnissig och tjejig låtsas-Amanda och Amanda får inte hålla på med "Hey yo!" och tuffa sig som låtsas-Amund. Och så ska de byta tillbaka efter middagen.

Fast efter middagen kommer farmor och farfars grannbarn Stefan och Silje och knackar på. De är i Amund och Amandas ålder och har sett fram emot att det kommer någon till byn och hälsar på som är under 50 år. De undrar om Amund och Amanda vill hänga med ut? Det hinns inte med att byta tillbaka roller, utan Amund och Amanda får spela varandra hela kvällen.

Dagarna går och till slut går det inte att byta tillbaka. Hur kommer Stefan och Silje reagera om de berättar att de har skojat eller lurats i flera dagar? Och det går ju inte bara att byta roller och inte säga något - Amund och Amanda är visserligen lika, men den stubbiga frisyren avslöjar ju dem om inte annat.....

Dessutom gillar de faktiskt sina nya roller. Silje berättar hemligheter för Amund och han får äntligen den nära kompis som han har saknat, någon som man kan prata om allt med (ja, kanske inte riktigt allt!). Amanda som inte trivs med att umgås med fnissiga tjejer som kollar in killar och läser bloggar, får nu äntligen en kompis i Stefan att prata dataspel och åka ut på fisketurer med.

Det här är en jättemysig bok om en härlig sommar, som rymmer både roliga äventyr och hemligheter. Den väcker mycket tankar om vad som är tjejigt och killigt, varför det egentligen är så, och om man verkligen behöver  bry sig om sådana "regler".

Passar dig som är 10 år och uppåt ungefär.

ISBN: 9789172997998

torsdag 9 juni 2016

Brottsplats: kollo av Elsie Petrén

Det är sommarlov. Tim, Selma och Marvin har åkt på teaterkollo. De tycker det ska bli spännande, men lite läskigt. Ingen av dem har hållit på med teater förut. Men det har utlovats andra sommaraktiviteter också, och fastän många av de andra deltagarna är äldre, verkar de schyssta.

Redan från början tycker de att Folke, den yngste av ledarna, verkar konstig. Han beter sig inte som en ledare och verkar inte bry sig att de andra ledarna tycker att det är irriterande när han kommer försent eller kollar sin mobil när det är dags för genomgång.

När Folke går i väg för att hämta mer dricka vid lunchen vibrerar hans mobil till. Selma kan inte låta bli att tjuvkika på sms:et. Meddelandet är kortfattat och skumt. Det är någon som heter Emil som skriver att han nu är på plats på sågverket. Undrar vad som menas med det, tänker Selma och berättar snabbt för de andra vad det står. När Folke närmar sig bordet igen lutar de sig snabbt tillbaka i stolarna och fortsätter att äta. Under en kanottur senare på dagen varnar ledarna just för det stället, de säger att ungdomarna absolut inte får ta sig in på det gamla industriområdet en bit bort. De berättar att det är ett nerlagt sågverk och att där kan vara farligt.

Är det verkligen där Folkes kompis Emil väntar? Vad gör de i så fall på ett nerlagt gammalt sågverk? Är Folke kriminell? Marvin, Selma och Tim bestämmer sig för att ta sig dit och spana. På natten tar de en kanot, paddlar bort till sågverket och kikar in....

Det här är del 2 i serien om Skuggmyra. Böckerna räknas som deckare och behöver inte läsas i ordning. Jag gillar att Brottsplats kollo utspelar sig på sommaren och på ett kollo, det är en bra plats för spännande saker att hända. Både del 1 och denna boken är riktigt spännande. De liknar "Fem-böckerna" lite grann, men de här är lite råare.

Passar dig som är 10 år och uppåt.

ISBN: 9789132167270

fredag 3 juni 2016

Bara för dig på mellanstadiet; 12 berättelser

Den här boken har ett fint omslag, men en tråkig titel. För det första "Bara för dig..." - jag gillar inte sådana gränser, tänk om man är 9 eller 13 och vill läsa denna - får man inte det då? Dessutom "mellanstadiet" - får mig att tänka på skolan, och denna bok kan man i för sig läsa i skolan, men även på stranden, i sängen, i bilen - var som helst! Så, strunta i titeln och kolla in innehållet istället!

Boken bjuder på tolv nya berättelser skrivna av tolv av Sveriges bästa barn-och ungdomsförfattare. Bland annat finns det berättelser av Kristina Ohlsson, Katarina von Bredow och Kerstin Lundberg Hahn. De handlar om verklighet och fantasi, vänskap och ensamhet, i skolan och på fritiden och handlar om både killar och tjejer. Den är sorglig, rolig, spännande och mystisk.

Den sista berättelsen heter Förbannelsen och är skriven av Oscar Danielson. Den handlar om en fredagkväll mellan 19 och 22. Mamma och pappa dricker ett glas vin och gör tacos. Egentligen skulle de ha kyckling, men eftersom Johan tycker bättre om tacos så föreslår mamma det istället. Efteråt hyr de en film på nätet och mamma anstränger sig för att de ska ha trevligt och mysigt tillsammans. För mamma vet. Och ser olycklig ut. Hon vet var resten av Johans klass är ikväll och hon vet varför Johan inte är där....

Författarna skriver på  väldigt olika sätt och det gör att läsningen blir omväxlande och man tröttnar inte. Varje berättelse är 10-15 sidor - perfekt när man väntar på att bussen ska komma eller att pastan ska koka klart!

 ISBN: 9789129692983

onsdag 1 juni 2016

Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner - och ovänner av Siri Spont

Siri Spont har tidigare skrivit de mysiga böckerna om Tilda som börjar med Utan djur så dör jag! De handlar om vänskap, listor och husdjur.

Nu börjar en ny serie om en kille som heter Emre. Han är ungefär 9 år och tycker att det är knepigt att hitta bra kompisar. Om man inte är så modig och framåt, så är det svårt. Emre tycker att det verkar som om han inte syns. Lillebrorsan däremot, är vän med allt och alla. Hur gör han egentligen?

Emre skulle gärna se att det fanns en handbok i hur man skaffar sig vänner. Sagt och gjort, han börjar skriva en själv! Passande nog börjar det en ny kille i klassen som heter Ömer. Emre tycker att Ömer verkar snäll innerst inne, men han upplevs som stökig och jobbig av lärare och klasskompisar. Emre får en massa bra tips till sin handbok hur man ska göra, och inte göra, för att få vänner. Kanske kan Emre och Ömer bli vänner?

Detta är en rolig och mysig bok om hur kul det är med kompisar, men hur jobbigt det kan vara när man inte har några. Boken har fina bilder och faktarutor med kompistips, och passar både killar och tjejer.

ISBN: 9789187033452