onsdag 7 december 2016

Dolda tecken av Emma Askling

Fabian brukar åka med sina föräldrar till Åre varje sportlov, tillsammans med bästa kompisen Måns och hans familj. Där åker de skidor, dricker varm choklad med vispgrädde och kollar in söta tjejer. Men i år är Åreresan inställd. Bara några dagar innan lovet får Fabian reda på avbokningen. Han blir såklart jättebesviken. Istället ska de åka till ett gammalt hus vid havet, som pappa har ärvt av en avlägsen släkting. Huset ska renoveras under sportlovet så att de sedan kan tillbringa hela sommaren där. Fabian föreslår att han kan följa med Måns och hans familj till Åre medan pappa och mamma renoverar. Men pappa har lovat en jobbarkompis att hans dotter Julia, som nyss har börjat i Fabians klass, ska få följa med till huset. De har det lite jobbigt hemma, och då måste man ju hjälpa till, menar pappa. Fabian måste alltså följa med.....

Huset liknar mer en herrgård, med allé upp till gårdsplanen och många rum inuti. Den stora tomten sluttar ner mot havet och där nere syns en badbrygga som guppar i vågorna. Men huset är i uselt skick, det luktar unket och murket överallt och alla rum måste renoveras. Det ligger en bit utanför byn och det är väldigt mörkt överallt runt omkring. Fabian är mörkrädd. Inte blir det bättre av att det knackar på fönstret samma kväll som de kommit dit. Fönstret som sitter flera meter upp på väggen, utan trädgrenar utanför...

Radion, som ser ut som om den är från stenåldern, fungerar inte hur mycket Fabian än försöker få igång den. Men senare går den igång av sig själv. En knastrande gammaldags röst pratar om den kalla vintern med 42 minusgrader och kriget i Finland som aldrig tar slut. Fabian blir förvirrad. Utomhus är det plusgrader och krig i Finland, det var väl väldigt längesedan det var krig där?

Vad är det som händer i huset egentligen? Vem eller vad försöker ta kontakt med Fabian och Julia och vad vill de? Vad betyder de överkryssade fredssymbolerna som är ritade på staket, tapeter och i badrumsskåp? Och om de bara kunde hitta nyckeln till skrinet de just funnit under en golvplanka i sitt sovrum!

"Vill du öppna mig? Hitta nyckeln i så fall", står det inristat på undersidan av skrinet......

Dolda tecken är en spännande spökhistoria som passar dig som är 10 år och uppåt. Man får även ta del av Julias berättelse som ger en liten klump i magen. Därför kan berättelsen även passa som högläsning, klumpen i magen kan kännas bra att prata om.

ISBN: 9789175772295


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar