måndag 28 november 2016

Illustrerade spökhistorier

Den här boken bjuder på tretton rysliga spökhistorier med fina bilder i färg. Några är helt nyskrivna och andra är omarbetade klassiker. Historierna handlar om allt ifrån vålnader som inte får ro i sin grav till övernaturliga varelser.

En av berättelserna passar bra nu när det snart är jul: Den snövita katten.
Sista skoldagen innan jullovet är precis slut och två bröder är på väg hem. Trots att det bara är tidig eftermiddag är det redan mörkt och snön faller allt tätare. Vägen hem brukar ta pojkarna ungefär en timme, men de befarar att det kommer ta det dubbla idag - det går knappt att ta sig fram i all snön.

Efter en stund är de framme vid en grind, men snön har lagt sig i vallar på båda sidor och hur mycket de än försöker går den inte att öppna. Istället klättrar de upp på grinden och hoppar ner på andra sidan. Men i hoppet ner skadar storebrodern sin fot. Trots att han lindar den med sin halsduk, kan han knappt gå. De bestämmer att han ska sätta sig och vila foten och att lillebrodern ska fortsätta hemåt för att hämta hjälp.

Vägen går genom den mörka skogen, och trots lyktans sken tycker lillebrodern att det känns läskigt att gå ensam bland de höga träden. Killarna i skolan har berättat om en varelse med spöklikt tjut och glödande ögon som under stormiga nätter lurar i skuggorna i skogen. Han tycker sig höra ett klagande tjut och håller på att tappa lyktan i ren förskräckelse, men kanske det bara är vindens vinande? Till slut är han framme på andra sidan träden. Nu är det bara bron kvar, efter den är det inte läskigt. Snart kommer lampans trygga sken i fönstret hemma att synas. Men på andra sidan bron syns ett par stora lysande gröna ögon.......

En katt tänker du säkert nu, eftersom berättelsens titel hintar lite om det. Men riktigt så enkelt slutar inte historien....

Passar dig som är 10 år och uppåt och som gillar spökisar.

ISBN: 9789176630716


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar