onsdag 12 oktober 2016

George av Alex Gino

Vad gör man om man är född i fel kropp?

George är en kille som bor med sin mamma och storebror i en liten stad i USA. Eller rättare sagt, alla tror att George är en kille, men själv vet hon att det har blivit fel. Hon är faktiskt en tjej. Hon har verkligen försökt att vara kille, men det går inte. Hur berättar man för alla att killen de ser framför sig och som de känt alltid som en kille, i själva verket är en tjej?

När det ska sättas upp en pjäs i skolan ser George sin chans. Hon tänker att om hon får spela huvudrollen Charlotte, så kommer alla förstå att hon är en tjej. Till och med mamma, som då kommer sitta i publiken, kommer att se vem hennes son egentligen är.

Hon repar in alla repliker och laddar inför uttagningen. Men när hon läser upp Charlottes repliker på provspelningen tror fröken att det är på skämt, avbryter George och avslutar audition. Någon dag senare storstädar mamma och hittar Georges tjejtidningar, som är väl gömda under sängen. Mamma anklagar George för att ha stulit dem från henne och säger "det var lite gulligt när du klädde ut dig i mina högklackade skor och min kjol när du var tre år, men nu är det inte kul längre!"

Det finns få böcker om transpersoner, och väldigt få av dem är för barn och ungdomar. Så den här boken är välkommen och viktig. Och bra dessutom. George handlar om identitetssökande, att stå för vem man är, och om att få lov att vara den man är. Och om fin vänskap. Passar dig som är 10 år och uppåt.

ISBN: 9789187707391

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar