måndag 17 oktober 2016

Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson

Åh, så fint omslag! Bilden lockar med mystik, magi och spänning. Och det är precis vad man får. Plus lite vemod och sorg, i en fin blandning.

Robertas kompis Charlotte är svårt sjuk. Hon är född med hjärtfel och har alltid varit svag och sjuklig på grund av detta. Men nu börjar hon bli sämre och sämre. Hon får infektioner och blir blå om läpparna av syrebrist. Doktorn säger att hon inte kommer att bli bra igen, att hon måste få ett nytt hjärta. Men var får man tag i det?

På en auktion övertalar morfar Horatius Roberta att ropa in en gammal jordglob. Själv tycker hon att den är ganska ful, men morfar Horatius säger att den är magisk och att det är viktigt att just hon budar på den och får med sig den hem. En kille bakom dem i ungefär samma ålder som Roberta budar också på jordgloben, men Roberta vinner.

Väl hemma berättar morfar Horatius han har sett en sådan jordglob tidigare, när han som ung sjöman besökte en hamn i södra Afrika. Det sägs att om ägaren till jordgloben utför ett svårt uppdrag kommer denne att kunna önska sig en önskan som kommer att gå i uppfyllelse. En enda önskan får ägaren, och det får absolut inte vara en önskan som handlar om döden.

Roberta vet knappt vad hon ska tro. Kan det verkligen vara sant? Om det är sant så skulle hon ju så klart vilja önska att Charlotte kommer att få ett nytt hjärta och att hon inte kommer att dö, utan bli frisk. Men den önskan har ju med döden att göra...

Höstens mysigaste bok? En klar favorit i alla fall!
Passar dig som är 9-14 ungefär.

ISBN: 9789188279118

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar