tisdag 22 januari 2013

Den magiska kappan av Katarina Genar

Av Katarina Genar finns sedan tidigare två böcker, Pensionat Vidablicks gåta och En hemlig vän, två riktigt bra böcker för er som gillar när verklighet och magi vävs samman.

Nya boken Den magiska kappan har också drag av magisk realism. Livia får en röd, begagnad kappa av sina föräldrar när hon fyller 11 år. Hennes kompis Klara tycker att den kliar och är övertygad om att det finns löss i den. Men för Livia är det den finaste tänkbara presenten och hon förstår att kappan vill berätta något för henne. Är det som damen i antikvitetsaffären påstår, att även ting har en själ? Och är det så att det bara är Livia som kan förstå vad kappan vill säga? Kanske har det att göra med att hon är född på en söndag, för söndagsbarn lär ju enligt gammal folktro vara synska!

Kappan leder i alla fall Livia till stadens kyrkogård där hon hittar en gravsten på vilken det står ELIN HEDBERG 1921-1932 och hon förstår efter ett tag att det finns en historia om Elin som behöver få se dagens ljus.

Den magiska kappan är en finstämd berättelse om hur männsikor kan "leva kvar" långt efter det att dom har gått döden till mötes. Ett extra plus i kanten för Lina Bodéns fina omslagsillustration.

måndag 21 januari 2013

Innan jag fanns av Petrus Dahlin & Maria Nilsson Thore

Var fanns jag innan jag fanns? Var tar jag vägen när jag inte finns mer?Vem har inte tänkt de tankarna? Man tänkte dem när man var liten och undrade över allt och man tänker de tankarna till och från igenom livet...

 I den nya boken "Innan jag fanns" får vi följa systrarna My och Py och deras funderingar kring dessa eviga frågor. Systrarna har fått följa med morfar ut på landet, och det är en lika gnistrande iskall vinterkväll i boken som vi har ute nu. Stjärnorna glimmar på himmelen och morfar hugger ved för att de skall bli varma. Flickorna fantiserar om en äggplanet där alla bebisar väntar på att födas, de funderar på om de var stjärnor innan de föddes och de funderar på vart morfar tar vägen när han dör. Kanske blir han en stjärna igen?

En fin vinterbok att läsa och fundera på i den mörka vinterkvällen!

måndag 14 januari 2013

Snövit av Jacob & Wilhelm Grimm med illustrationer av Benjamin Lacombe

Snövit, sagan om den vackra prinsessan, visst känner vi till berättelsen? Och visst har vi läst sagan många gånger? Hur många sätt kan en saga illustreras och blir det olika sagor beroende på vem som gör bilderna?

I min hand håller jag en fantastiskt vacker och stor bilderbok med underbara och utrycksfulla bilder av en fransk illustratör som heter Benjamin Lacombe. De bilderna tillför en helt annan dimesion till sagan, och man kan studera dem i timtal. Detta är väldigt långt från Disneys Snövit i pastellfäger; här är färgskalan mustig och den röda färgen från blodet på första sidan följer genom hela berättelsen. Bilderna är surrealistiska och lite kusliga, men oj så spännande det blir att läsa denna bok!

Bröderna Grimm började samla in folksagor för 200 år sedan, och sagan om Snövit är en av dessa som har levt vidare i otaliga versioner. Detta är en version som verkligen sticker ut lite extra!