onsdag 5 oktober 2011

Den mystiska fyren av Eva Susso och Anna Höglund

Den mystiska fyren är andra delen i serien Trutviken. Eva Susso står för texten och Anna Höglund har illustrerat.

Moa och Margot är systrar, Moa går i förskoleklass och Margot är några år äldre. På skolloven brukar de alltid åka och hälsa på moster My och hennes flickvän Kärran. I sitt nyöppnade bageri bakar My världens godaste wienerbröd som Moa och Margot får hjälpa till att leverera till sötsugna kunder.

I Trutviken bor även Jan-Torvald som både Margot och Moa är lite förtjusta i, Margot är lite väl förtjust i honom tycker Moa. Systrarna bråkar en del om Jan-Torvald och även annat, men blir sams när det verkligen gäller. Som t.ex. när de på Halloween får en lapp med uppmaningen att bege sig till kyrkogården. Där hänger dimman som långa löjor över gravstenarna och ett läskigt spöke dyker upp. Även när det blir dags för en wienerbrödsleverens till den mystiske mannen i fyren längst ute på udden gör systrarna det i samförstånd. I läskiga lägen som dessa är Moa glad att hon har sin magiska hajtand i ett snöre runt halsen, den räddar dem som är i nöd.

Den mystiska ön är en mysig och alldeles lagom läskig bok, perfekt som högläsning för lite yngre barn inför Halloweenhelgen i slutet av oktober.

måndag 3 oktober 2011

Ge mig boken går lite på halvfart eller tom trekvartsfart för tillfället.Varberg kommer att få ett nytt kulturhuset, Komedianten, som öppnar den 14:e januari 2012 och vi har fullt upp med planeringen av det nya biblioteket som ska inrymmas i Komedianten, tillsammans med bl.a. konsthall, café och hörsal. Det är mycket som ska fixas till innan invigningen och tiden räcker inte riktigt till.

Ett litet tips kommer här dock:

Läskigt nära är den tredje boken av Mårten Melin om Måns och Emma och utgiven av Nypon förlag. De första två skrev jag om här. Böckerna om Måns och Emma vänder sig till ungdomar från årskurs 4 och uppåt och är riktigt lättlästa. Varje bok består av några få kapitel kompletterade med tuschillustrationer. I den tredje boken tittar Måns och Emma på skräckfilm, läskigt så det förslår, men de kommer också läskigt, men härligt nära varandra när Måns får sova över hos Emma.

Med tanke på att det den här veckan är den Europeiska dyslexiveckan passar det bra att tipsa om böckerna om Måns och Emma, de passar perfekt för barn som har svårt med bokstäverna. I Varberg anordnar dyslexiförbundet FMLS under veckan två föreläsningar. En av dem heter ”Läsning i allmänhet och lättläst i synnerhet” och då med Lena Maria Nordstrand från just Nypon Förlag. Tid och plats: Campus torsdag 18.30.