fredag 29 april 2011

Teresa och jag av Bo R Holmberg

Det är med en liten klump i halsen som jag avslutar Teresa och jag, Bo R Holmbergs tredje del om Brandon och Teresa. För tredje gången rymmer de två tillsammans, den här gången på Teresas initiativ, efter att Brandon först fått för sig att det är slut. De hamnar i Teresas mormors stuga och får några vemodiga dagar tillsammans, för de förstår ju att det inte går. Teresa är dessutom på väg att flytta till Malmö. Inte riktigt lika tragiskt som Romeo & Julia, men nära på. Hur ska de för det här kärleksparet?

Teresa och jag är lika finstämd och läsvärd som de första två delarna, men som sagt, lite sorgligt är det allt. Och lite spännande! Gärna en fortsättning, men kanske det räcker med rymningar nu?

fredag 8 april 2011

Pensionat Vidablicks gåta av Katarina Genar

För ca ett år sedan skrev jag om Katarina Genars debutbok, En hemlig vän, som jag tyckte väldigt mycket om. Nu har hon kommit med en ny bok, Pensionat Vidablicks gåta, som är minst lika bra.

En hemlig vän handlade delvis om sorg och det gör även den nya boken. Den gamla kvinnan Amanda, som dröjer sig kvar i det riviningshotade pensionatet Vidablick, har hela sitt liv sörjt att hennes väninna, den vackra franska skådespelerskan Juliette, svek sitt löfte om att bjuda Amanda till Paris. Flickan Saga som lockas till pensionatet av en mystisk katt, upptäcker att saker och ting kanske inte riktigt är som Amanda tror.

Det är en spännande, lite mystisk och så fantastiskt fint skriven bok om sorg, längtan, avundsjuka - och såklart, vänskap. Det är så här en bra barnbok ska vara!