fredag 27 maj 2011

Förvandlad av Mårten Melin

Måns i Mårtens Melins nya bok Förvandlad vaknar en morgon rejält törstig, med jord under fötterna och med hårstrån i munnen. Han har gått i sömnen visar det sig. Av mamman och pappan får han samma morgon veta att han omgående måste börja i en ny skola som dessutom är en internatskola. Det här drastiska beslutet har att göra med att Måns släkt kommer från Centraleuropa och att morfars farmor en gång i tiden drabbades av en förbannelse, som gjorde att hennes son, Måns morfars pappa, fick fly till Sverige. Var fjärde generation drabbas av den här förbannelsen, vilket innebär att det är Måns som står på tur! Här börjar man misstänka att Måns har vampyranlag, men riktigt så är det inte…

Monsterskolor har man ju läst om förut, men Melins bok tar onekligen ett nytt grepp på temat. Han skriver koncentrerat och läslockande och lite kittlande. Det visar sig att Måns förbannelse tar sig uttryck i att han nattetid förvandlas till människokatt, av släktet Homo felidae. Det gör även tjejen som bor i rummet bredvid. Andra förvandlingstyper på skolan är vampyrer, varulvar, häxor och troll. Själva förvandlingen till katt sker när Måns utsetts för ”amorösa retningar”, där av det kittlande anslaget. Så där jättespännande blir det inte förrän i slutet av boken, men lite av bladvändare är det allt. Och fortsättning följer, nästa del har arbetsnamnet Jag är Love, där Lucias syster (Lucia från den eminenta Jävla Lucia) Hella kommer att ta plats. Den kommer jag garanterat att läsa!

Det jag gillar med Mårten Melins böcker är att han inte väjer för de starka känslor som man har i 11-12årsåldern och då är det inte platonsk kärlek jag talar om.

1 kommentar:

  1. birgitta lindkvist27 maj 2011 kl. 14:45

    Tack för tipset Lillemor!
    Kommer att beställa den till Ht 2011 och läsa i min lilla Läsgrupp! // Birgitta

    SvaraRadera