måndag 22 mars 2010

En hemlig vän av Katarina Genar

Katarina Genar har nyligen debuterat med barnboken En hemlig vän. I baksidetexten står det att boken är skriven i ”bästa Maria Gripe-stil” och nog finns det likheter även om Genars historia är lite enklare berättad och därmed passar bra även för yngre barn.

Henrietta har till sin stora sorg tvingats flytta i samband med föräldrarnas separation. Nu bor hon och mamman i en lägenhet i ett gammalt hus. När det flyttar in varnar deras hyresvärd för gungorna på gården: De är farliga, glöm aldrig det!

En dag när Henrietta kommer hem från skolan upptäcker hon att hennes nycklar är borta. Som tur är kommer herr Wallgren som bor i huset och släpper in henne. Herr Wallgren bär också på en sorg och lär Henrietta att när saknaden blir för stor, skänker stjärnorna tröst. En kväll när Henrietta tittar ut genom fönstret ser hon en liten flicka i röd toppluva som långsamt går fram till gungorna på gården. Då minns Henrietta hyresvärdens varnande ord och försöker få kontakt med flickan, men lika snabbt som hon hoppade upp på gungan är hon försvunnen. Vem är flickan? Och vem är den Hemlige vännen som lämnar meddelande till Henrietta?

Spänning och magi i en härlig kombination! Ett extra plus för det lockande omslaget av Kristina Digman, där man skymtar både de farliga gungorna och den lilla flickan i röd toppluva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar